Vrouw en Maatschappij maken met Witte Lintjes een taboe bespreekbaar


maandag, 3 december, 2012
Vrouw en Maatschappij maken met Witte Lintjes een taboe bespreekbaar

Elk jaar loopt twee weken lang de ‘Witt Lintjes Campagne’ in Vlaanderen.  Al vele jaren zetten de vrouwen van Vrouw & Maatschappij dit initiatief in de kijker door witte lintjes op de bezoekers van Hamse winkels te kleven.  Dit jaar vatten ze, ondanks het koude weer, post aan de Spar in Kwaadmechelen en de GB in Oostham.  Bij het overhandigen van het lintje wordt de aandacht gebracht over een probleem dat nog te vaak in een niet bespreekbare sfeer ligt: intra-familiaal geweld.  Er werd ook een woordje uitleg meegegeven zodanig dat andere mensen hen kunnen aanspreken met de vraag waarom ze het lintje dragen.  Op die manier wordt stap voor stap een onbespreekbaar item toch bespreekbaar gemaakt.

De Witte Lintjescampagne wil dit jaar verder het taboe afbreken om hulp te zoeken. Krijg je te maken met intra familiaal geweld, of zie je het in je omgeving, meld dit dan, de boodschap is horen, zien en vooral niet (ver)zwijgen.

In 2011 kregen 3455 Limburgers te maken met partnergeweld. Maar deze cijfers zijn nog maar het topje van de ijsberg: slecht 3,3% van de slachtoffers doet aangifte bij de politie. Binnen partnerrelaties blijkt dat vooral psychologisch of verbaal geweld veel voorkomt en dat kan op termijn leiden tot fysiek geweld.

40 % van de kinderen die getuige zijn van geweld binnen het gezin krijgen later zelf met geweld te maken, als pleger of als slachtoffer. Die cyclus willen ze doorbreken!